Ernest Hemingway'in Kadınları...





ilk eşi

ikinci eşi


Ara kitap olarak almıştım kitabı.
Geçtiğimiz yıllarda Yaşlı Adam ve Deniz kitabını okumuştum. Ama sorun aklımda hiç bir şey kalmamış. bazı klasik kitapları bence çok erken yaşlarda okumamak gerek.
Sonra önce bu kitabı okuyayım sonra da Hemingway'in kitaplarını seri şekilde okurum dedim.

Nemesis Yayınları seviyorum, çevirileri de iyi oluyor. Hemingway'in Kadınları kitabında her ne kadar kitap hayal ürünüdür desede yazar, aynı zamanda sıkı bir araştırma da yapmış ve öyle anlatmış meşhur çapkın yazarımızın evliliklerini ve hayatını.
Tabi aşka aşık bir adammış Hemingway.
Aynı zamanda savaş muhabirliği de yapıyor ve gittiği şehirde yanında karısı yoksa muhakkak sevgilisi, metresi oluyor. İşin garip yanı bunu kimseden de saklamıyor ve arkadaş toplantılarına metresini de götürebiliyormuş.
Evlendiği ve ayrıldığı dört eşi de öyle sıradan da değiller. İlk eşi hariç diğer üç eşi de savaş muhabiri, gazeteciler. Ama öyle aşık oluyorlar ki Ernest H. her şeyden vazgeçip sadece karısı oluyorlar.

Güzel bir kitaptı sadece keşke dedim fotoğraflar da olaydı kitabın ara ara yerlerinde yada son sayfalarında.
Onun dışında sevdim kitabı.

Yorumlar

  1. Ay canım Hemingway! Ne çok sevdiğimi bilirsin. Gerçi hiç güven olmayacak bir adam. Dışardan bir okur olarak sevmek güzel ama içi herhalde tüm eşlerini yakmıştır. Ben en çok Hadley'yi severim. Asaletini, kocasına olan sevgisini. Sonra da peşinden Martha Gellhorn gelir. Onun da yürekliliğini ve Hemingway'in karşısında hep dik durması çok özeldir bence. Pauline ise Vogue'da moda yazarıdır sadece. Hadley'nin arkadaşı olmuş, sonrasında da arkadaşının karısını ayartmış, nihayetinde de hak ettiğini bulmuştur. Bu üç kadın da Hemingway tarafından incitilmiştir, yaralanmıştır. Son eşi Mary'ye gelecek olursak: Hiç sevmem bu kadını. Bence Hemingway'in hak ettiği ceza bu kadın tarafından verilmiştir. Eee, adalet bir yerde insanın karşısına çıkar değil mi?
    Ne tuhaf! Hem kötü bir baba, hem de kötü bir eşten bahsediyoruz. Her iki durumda da çuvallamış, başarısız bir adam Hemingway ama müthiş bir yazar. Disiplinli, yazıya gönül vermiş ve çok çalışkan. Yoksa ne kadar insani vasıflar var üstünde, pek de emin değilim.
    Hımmm. Çekici mi dersen ? Bence evet! :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitabı alırken ilk aklıma sen gelmiştin Özlem'cim :)) hatta okurken bile yer yer seni andım. :))

      Benceeee hayıııırrrrrrrrrrr!
      Yazar olarak kesinlikle kalemi ve görüleri iyi bir yaza ama... bir eş, baba olarak fenaymış.
      Bende senin gibi ilk eşine hayran kaldım. Bir de eski-yeni eşlerin görüşmesi, birbirlerine destek olması bide o zamanları düşünürsek ne büyük bir özveri imiş dedim okurken.
      Tabi herkes yaşadığını bilir ve yaşar, ölür. Dediğin gibi biraz da o kadar ah aldı ki ölümünün böyle olması çok da şaşırtmanı beni.

      Sil
  2. Dönemin karizmatik adamlarından bence... Geçenlerde nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama aşk yönğnden bizim Nazım'la benzetmişler. Çok detaylı bilmediğim için doğru ya da yanlış diyemedim... Ama şimdi sen diyebilirsin bana bence ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyleymiş valla. :)
      Yani açıkcası çok fazla Nazım Hikmet hayatı kitabı okumadım bişey diyemem.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amasya Gezisinden Kalanlar....

Nerde Kalmıştık?

Günlük, Sergi Gezisi